Nytt om plikt til å ta imot kontant betaling

Fra 1.oktober 2024 gjelder nye regler for plikten til å ta imot kontant betaling. Men hva er det som gjelder for kollektivtrafikk?

Nytt om plikt til å ta imot kontant betaling

Stortinget vedtok før sommeren en såkalt Prop 55L Endringer i finansavtaleloven mv.

Den handler blant annet om at næringsdrivende i svært stor grad er forpliktet til å ta imot kontant betaling. Men det er noen unntak:

Forbrukertilsynet skriver på sine nettsider:

Ikke rett til kontant betaling på buss, tog, bane og trikk

Betaling for transport med buss, bane og andre transportmidler er ikke omfattet av finansavtaleloven. Forbrukerne har dermed ikke rett til å betale med kontanter på transportmidlet. Det er verdt å merke seg at forbrukerne kan ha rett til å betale med kontanter når de betaler billetten på forhånd, for eksempel ved kjøp på et utsalgssted. Bakgrunnen for dette er fordi det da aksepteres andre betalingsløsninger og betalingen skjer i et salgslokale.  

 

Dette er svært gode nyheter for kollektivbransjen, som i flere år har håpet at plikten til å ta imot kontanter ombord i busser, båter etc. vil falle bort.

Likevel kan det være en mulighet for at loven kan bli justert. I en henvendelse til Samferdselsdepartementet med spørsmål om forståelsen av den nye loven, får vi følgende svar:

«Dette må leses i lys av at også yrkestransportloven og jernbaneloven er endret ved at det gjennom forskrift kan gjøres unntak fra reglene i finansavtaleloven § 2-1 om oppgjørsmåte. Det kan være aktuelt å fastsette andre regler om kundenes rett til å betale billetter til persontransport med kontanter enn det som følger av finansavtaleloven, og det kan også gis regler om andre betalingsløsninger enn kontanter. Spørsmålet om betalingsløsninger for persontransport reiser flere komplekse problemstillinger, og Samferdselsdepartementet vurderer nå om det skal fastsettes egne bestemmelser om dette.

 

Eventuelle forslag til forskrift vil sendes på høring.2 

Les også: