Umair Imam nominert til prisen for Årets ildsjel i kollektivtrafikken

Kunstig intelligens har blitt en het potet i de fleste miljøer den siste tiden, og i Ruter er det Umair Mehmood Imam som leder an arbeidet med engasjement, kunnskap og høye ambisjoner for hvilke muligheter ny datateknologi gir for kollektivsektoren.

Umair Imam nominert til prisen for Årets ildsjel i kollektivtrafikken

Umair Mehmood Imam har vært ansatt i Ruter siden juli 2019 og er en inspirerende leder for Data science. Han har vært en katalysator for Ruters transformasjon mot en fremtid drevet av data og AI.

Umair har vært avgjørende for å bygge Ruters data- og AI-miljø fra grunnen av. Han har tatt en rekke innovative initiativer som har styrket Ruters kompetanse innenfor feltet. Han er opptatt av at teknologien skal tjene Ruters visjoner og bidra til mer effektive forretningsavgjørelser og bedre tjenester både internt og for de reisende.

Blant prosjektene Umair og kollegene jobber med, og som sakte, men sikkert, gir resultater, finner vi disse:

  • Flåtestyring av bestillingstransport der AI predikerer i hvilket område neste bestilling vil komme.
  • En AI-basert tjeneste som hjelper billettkontrollørene til å anslå hvor flest reiser uten billett.
  • Bruk av AI til å analysere trender i kundehenvendelser for bedre forståelse av kundenes opplevelser.
  • Ruters automatiske saksbehandler besvarer kundehenvendelser raskt og effektivt basert på AI-teknologi.
  • Ved reisesøk i RuterApp får kundene vite hvor god plass det vanligvis er på avgangen. AI predikerer kapasiteten om bord tre dager fram i tid.
  • I samarbeid med Datatilsynet har Umairs team utviklet og testet mer personlige reiseforslag.
  • RuterGPT er en transportmodell utviklet for norsk språk og norske forhold. RuterGPT deles nå som et open source-prosjekt.

 

I tillegg til arbeidet i Ruter, har Umair flere eksterne prosjekter han er engasjert i. Blant annet holder holder foredrag og skriver artikler i fagtidsskrift, og underviser i kunstig intelligens ved OsloMet. Videre er han grunnlegger av «Offentlig AI», et non-profitt-nettverk med ca. 250 medlemmer som møtes fire ganger i året for å diskutere bruk av AI i offentlige virksomheter.

Les også: