Teknologi for bedre bussfremkommelighet

Utrede bruk av teknologi for å styre trafikk og bedre fremkommeligheten for kollektivtrafikk.

Formål:
Samle erfaringer fra andre land med bruk av kamerateknologi til å bedre fremkommelighet for kollektivtrafikken, og utrede om og hvordan det kan tas i bruk i Norge.
Teknologi for bedre bussfremkommelighet

 

En sentral utfordring for kollektivtrafikken i byområdene er manglende fremkommelighet. Bedre fremkommelighet vil gjøre at folk kommer raskere frem dit de skal, at buss og trikk/bybane blir mer pålitelig også i rushtiden, og kan spare penger gjennom at flere avganger kan kjøres med samme flåte.

Ny teknologi åpner for å kunne styre trafikk og prioritere kollektivtrafikk foran privatbiler på veinettet. Andre land har kommet lenger i å ta i bruk løsninger som bruk av kamerateknologi til å håndheve trafikkskilt og trafikkregulering. Nederland er et interessant eksempel, hvor halvparten av landets kommuner bruker på en eller annen måte kamera til å håndheve trafikkskilt.

Kollektivtrafikkforeningen foreslo i sine innspill til NTP 2025-36 en satsing på fremkommelighet for buss, og oppfordret regjeringen til å innta en «offensiv holdning til utprøving av nye teknologiske verktøy, eksempelvis automatisk trafikkontroll av privatbilkjøring i kollektivprioriterte gater, elektroniske bussfelt, variabel skilting mm., og gjennomgå skiltnormaler, regelverk mm. med sikte på økt lokal handlefrihet for gjennomføring av fremkommelighetstiltak».

I NTP 2025-36 legger regjeringen nettopp opp til «forsterket virkemiddelbruk og mer lokal handlefrihet i byene», jf. kapittel 17.2.

Kollektivtrafikkforeningen, i samarbeid med Ruter og Vestland/Skyss, har derfor satt i gang arbeid med en faglig rapport, som skal hente erfaringer fra andre land med bruk av kamerateknologi til trafikkregulering og bedre fremkommelighet for kollektivtrafikken, og utrede om og hvordan et slikt virkemiddel kan tas i bruk i Norge.

Følgende deler inngår i prosjektet:

  • Kortfattet introduksjon til hvorfor bedre fremkommelighet for kollektivtrafikken er viktig for norske storbyer.
  • Beskrive positive og negative erfaringer med bruk av kamerateknologi til trafikkregulering og derigjennom fremkommelighet for kollektivtrafikken i Nederland og eventuelt andre land; herunder effekter, administrative, juridiske og økonomiske rammer, og holdninger til virkemidlet
  • Utrede muligheter og utfordringer knyttet til å ta i bruk kamerateknologi til trafikkregulering og bedre kollektivfremkommelighet i Norge.

 

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Hoi! Oslo.

lukk