Regulering av offentlig transport

Samle kunnskap om dagens situasjon for å bidra til fremtidsrettet regulering av offentlig transport i Norge.

Formål:
Kartlegge hvordan kollektivaktørene opplever dagens reguleringer når de utvikler transporttilbudet, både om dagens reguleringer hindrer innovasjon og utvikling, og om endringer i reguleringer kan fremme innovasjon og utvikling.
Regulering av offentlig transport

 

Kollektivtrafikkforeningen gjennomfører et prosjekt for å utarbeide et felles kunnskapsgrunnlag om en mer fremtidsrettet regulering av offentlig transport i Norge. Bakteppet er nasjonale mål fra Nasjonal transportplan, om en enklere reisehverdag, og å innfri klima- og bærekraftsmål, på en mer kostnadseffektiv måte enn i dag.

Ansvaret for å administrere tradisjonell kollektivtrafikk (buss, båt, bybane) ligger i dag til fylkeskommunene. Yrkestransportloven definerer dette ansvaret til rutesatt transport og inngåelse av kontrakter. Men kollektivtrafikken er i stor endring, og for å lykkes i konkurranse med privatbilen er bestillingsbaserte og sømløse reiser på tvers av ulike reisemidler, sentralt. Kollektivselskapene i Norge har kommet langt med å teste ut integrering av bysykler, sparkesykler, bildeling, samkjøringsløsninger og autonome kjøretøy i kollektivtilbudet, hovedsakelig i form av pilotprosjekter. Et viktig mål for prosjektet er å kartlegge hvordan kollektivaktørene opplever dagens reguleringer i sitt arbeid med å utvikle fremtidens offentlige transporttilbud, både om dagens reguleringer hindrer innovasjon og utvikling, og om endringer i reguleringer kan fremme innovasjon og utvikling.

Tilsvarende utvikling ses i en rekke andre land, og flere har nylig gjort endringer i mobilitetslovgivningen, eksempelvis i Frankrike (mobilitetslov), i Tyskland (ridepooling-lov), Belgia, Finland mfl. Den nye EU-kommisjonen har også varslet nytt regelverk for å legge til rette for multimodale, sømløse reiser.

Dette prosjektet skal utarbeide et kunnskapsgrunnlag i form av en rapport som:

  1. Beskriver de fylkeskommunale kollektivadministrasjonsselskapenes rolle og ansvar per i dag, og hvordan kundebehov utløser behov for endring.
  2. Sammenstiller erfaringer fra prosjekter blant Kollektivtrafikkforeningens medlemmer med dagens regelverk, både om det oppleves å hindre innovasjon og utvikling, og om endringer i reguleringer kan fremme innovasjon og utvikling.
  3. Kortfattet oppsummerer ny transport- og mobilitetslovgivning i andre europeiske land, herunder Frankrike, Tyskland og EU.
  4. Foreslå mål og prinsipper for fremtidens regulering av offentlig transport i Norge, og peke på videre arbeid.

 

Prosjektet forventes å bli ferdigstilt sommeren 2025.

Lenker

  • Temaet ble tatt opp på Mobilitet 2025, med innlegg fra EMTAs Thomas Geier og politisk debatt. Les mer her.
lukk