Stedsutvikling og mobilitet – den vanskelige tangoen

Hvordan skal vi lykkes med å skape byer og tettsteder som er gode å leve i for folk i alle aldre, og hvor vi samtidig reiser bærekraftig? Under Kollektivkonferansen 28. oktober dykket vi ned i temaene stedsutvikling og mobilitet, og spurte hvordan de to kan gå best hånd i hånd.

Stedsutvikling og mobilitet – den vanskelige tangoen

Dette var temaet for parallellsesjon 2 under Kollektivkonferansen 2024. Opptak kan du finne her.

«Byrøkter» Erling Fossen ledet oss gjennom en halvannen time lang sesjon, hvor vi fikk innblikk i ulike perspektiver på de to temaene stedsutvikling og mobilitet, lærte om betingelser for å lykkes med disse – og om hvordan de best kan sys sammen.

Øystein Berge i Norconsult satte tonen med å definere hvordan en framtid hvor målene er nådd vil se ut – og hvilke grep vi må ta for å nå disse målene.

Dette ble fulgt opp av Aslaug Tveit fra Léva Urban design, som delte sine tanker om hvordan vi kan lykkes med god stedsutvikling. Hvordan skape attraktivitet og gode prosesser for å gi folk et godt sted å bo?

Ola Skar i Ruter og Grethe Vikane i Statens Vegvesen tok over stafettpinnen, og ga oss sine respektive ideer om hvordan man får til god mobilitet.

Men hvordan får man disse to elementene til å snakke sammen, sånn at man både lykkes med å skape attraktive byer og tettsteder, og samtidig sikrer god og bærekraftig mobilitet?

Dette fikk vi Bertil Horvli i Drammen kommune og Veronica E. Wiik fra Tenk Tromsø til å svare på. De delte erfaringer fra sitt arbeid i sine respektive kommuner, med tanker om byvekstavtaler og hvordan man kan få med både folk og politikere på nye tanker om hvordan samfunnet skal se ut. Er det mulig å nå den framtiden Øystein Berge innledningsvis beskrev, mon tro?

Alle presentasjoner både fra denne parallellsesjonen og fra resten av konferansen er tilgjengelig her.

Les også: