Den store kollektivdebatten: hvordan få flere til å parkere bilen?

Hva er frihet? Er det å kunne kjøre når du vil, eller er det å slippe å ha med deg et tonn for å komme deg rundt? Hvorfor bruker nordmenn 200 milliarder kr på bil i året i Norge, og hvordan kan vi spare økonomi og miljø ved at flere lar bilen stå og heller reiser sammen?

Den store kollektivdebatten: hvordan få flere til å parkere bilen?

 

Se opptak av  Den store kollektivdebatten her.

Programleder Johan Høgåsen Hallesby fra Beta Mobility åpnet Den store kollektivdebatten på Bærekraftscenen i Arendal 14. august med å stille disse spørsmålene, noe som innledet en times lang sesjon hvor vi både fikk faglige innspill fra sektoren selv og fra forskningen, før fire sentrale samferdselspolitikere ble utfordret på hva de er villige til å gjøre for å snu trenden.

Innledningsvis fikk vi innspill fra reisende over hele landet; hva mener egentlig folk flest? Hvordan kan kollektivtrafikken bli mer attraktiv, og hvordan kan vi redusere bilbruken?

Dette ble fulgt opp av Frank Jansen i Ruter, som la fram ferske resultater fra et samarbeidsprosjekt kollektivsektoren har satt i gang om bilbruk, og deretter forsker ved Oslomet og medlem av Klimautvalget 2050, Gro Sandkjær Hanssen, som innledet rundt følgende spørsmål: Hvordan må vi endre vanene våre for å nå klima- og naturmålene? Hva er de politiske veivalgene for et klimavennlig transportsystem?

 

Til sistnevnte spørsmål, hadde et knippe rikspolitikere tatt turen for å gi oss gode svar på: statssekretær i Samferdselsdepartementet Cecilie Knibe Kroglund (Ap), Trond Helleland, stortingsrepresentant og transportpolitisk talsperson i Høyre, Arild Hermstad, partileder MDG og Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant og miljøpolitisk talsperson i SV.

Arrangørene for dette arrangementet, Kollektivtrafikkforeningen, Jernbanedirektoratet, Skyss, Ruter, Entur, Kolumbus og Agder kollektivtrafikk lover å holde tak i denne problemstillingen og jobbe knallhardt sammen for å gi flere muligheten til å oppleve frihet til å slippe å eie egen bil.

Les også: