Bilfritt byliv ved Lan Marie Berg og Hanna Marcussen er nominert til Kollektivprisen 2020 for sitt engasjement for en grønnere og mer miljøvennlig hovedstad.
Kollektivprisen, kollektivbransjens årlige prisutdeling, deles ut under den digitale Kollektivkonferansen 19.november. I år er det for første gang deltagerne som stemmer frem prisvinneren i løpet av konferansen. Bli med og stem fram din favoritt!
Les om hvorfor Bilfritt byliv er nominert her:
Gjennom Program bilfritt byliv har Oslo kommune med Lan Marie Berg og Hanna Marcussen i spissen gjort noe helt nytt og utradisjonelt. Ved å prioritere bilfritt byliv til fordel for gateparkering og gjennomgangstrafikk er det tradisjonelle trafikanthierarkiet snudd på hodet. Byliv og myke trafikanter kommer først – privatbilen sist. Med endrede prioriteringer endres også bybildet og det åpnes opp for nye muligheter for aktiv og kreativ bruk av fellesskapets arealer. Visjonen om det bilfrie bylivet har vekket både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og har vært med på å sette Oslo på kartet som en grønn og fremtidsrettet hovedstad.
Program for Bilfritt byliv er et pågående prosjekt, og det jobbes med fysiske tiltak som benker, belysning og kjøre-mønster, men også med planverk, medvirkning, målinger og kommunikasjon.
Et av de viktigste virkemidlene har vært å frigjøre arealer brukt til gateparkering, og redusere gjennomgangstrafikk innenfor «Bilfriprogrammets» planområde. I tillegg har man gjort tiltak, også universelt utformet, for å tilrettelegge for gående og syklende. Fremkommeligheten for kollektivtrafikk er bedret, og luftkvaliteten har forbedret seg markant. Parkeringsplasser er erstattet av sykkelveier, sykkelstativer, lekeplasser, og benker. Uteservering, handel, kunst- og kulturtiltak og arrangementer stimuler til økt byliv, men også til attraktive ferdselsårer for de som går eller sykler. Siden starten i 2016 er det fjernet om lag 760 gateparkeringsplasser i sentrumssonen.
Sykkeltellerne til Statens Vegvesen og Oslo kommune viser at antall syklister i uke 33 har økt med hele 80 % fra 2019 til 2020. Uten tilretteleggingen av Bilfritt byliv hadde en slik økning i antall syklende antageligvis ikke vært mulig.
Satsingen som er gjort er både modig og framtidsrettet, og av de som har stått bak dette vil vi spesielt fremheve Lan Marie Berg og Hanna Marcussen som har vært ansvarlig for miljø, samferdsel og byutvikling de siste årene. De har stått fjellstøtt i kampen for et grønnere og mer menneske- og miljøvennlig Oslo – og med dette bidratt til å forenkle folks liv!
Gjennom dette arbeidet og med de resultatene prosjektet har oppnådd, har Bilfritt byliv ved Lan Marie Berg og Hanna Marcussen gjort seg fortjent til å motta Kollektivprisen 2020.





