Ruters El-bussprosjekt er nominert til Kollektivprisen 2020 for sitt målrettede arbeid for å fremme elbusser.
Kollektivprisen, kollektivbransjens årlige prisutdeling, deles ut under den digitale Kollektivkonferansen 19.november. I år er det for første gang deltagerne som stemmer frem prisvinneren i løpet av konferansen. Bli med og stem fram din favoritt!
Les om hvorfor Ruters El-bussprosjekt er nominert her:
Stadig flere er opptatt av samfunnet skal være bærekraftig, og de ønsker å gjøre sitt for at eget fotavtrykk minker. De som velger å sykle, gå og reise kollektivt bidrar i utgangspunktet positivt. Når transportmidlene de sitter på i tillegg er utslippsfrie, er bidraget til reduserte utslipp betydelige.
Elektriske busser bedrer forholdene for oss alle. Reduserte utslipp er bra for klimaet, og lokalt har elbussene positiv innvirkning på både luftkvalitet og støy i nærområder der folk bor og ferdes. De som reiser med elbussene får en stillere og mer behagelig transport.
Ruters elektriske busser er blitt godt mottatt ute blant kundene og befolkningen. Bussene ble designet med «Jeg el-sker Oslo» for å synliggjøre at det kjører elbusser i Oslo. Elbussene har preget bybildet, og denne synlige merkingen er videreført på de elektriske regionbussene. Etter ca 12 måneder i drift får elbussene en noe mer diskret, men fortsatt tydelig merking av at de er elektriske. Utallige medieoppslag dokumenterer at de er godt tatt imot.
Fra seks til 156 elbusser
Ruter startet med seks elbusser i 2017, og har i september 2020 156 elbusser i drift. Ytterligere 128 elbusser er vedtatt faset inn. Alle involverte aktører har fått verdifull læring og erfaring med elbusser. Det gjelder både Ruter, operatørene, leverandører av busser og ladeinfrastruktur, myndigheter og etater.
Da Ruter gikk til innkjøp av elbusser i 2018 og 2019, var markedet allerede modnet, hadde gode elbusser og gode betingelser. Sommeren 2019 ble det satt inn 39 elbusser på Romerike, og sommeren 2020 41 elbusser i Ruters vestregion.
Tilgjengelige data for alle
Læring og deling av informasjon har hele veien vært sentralt. I den toårige elbusstesten med de seks første bussene var det et premiss at alle data skulle være tilgjengelig for alle aktører for å sikre best mulig læringseffekt. Ruter har arrangert både frokostmøter og bidratt på større arrangementer i inn- og utland for dele erfaringene med elbuss. Spesielt nevnes konferansen om utslippsfrie busser, som Ruter arrangerte i samarbeid med Kollektivtrafikkforeningen, Zero og Nordisk energiforskning i august 2019. Tilbakemeldinger fra våre operatører er at de setter pris på Ruter går i front og bidrar til leverandørutvikling.
Ruter har som målsetting at alle busser skal være utslippsfrie i 2028. Da det målet ble satt i 2018, kunne ikke markedet tilby elektrisk drivlinje på alle typer busser. Gjennom anbudet i Ruters vestregion etterspurte Ruter klasse 2 elbusser, som til da ikke fantes. Markedet responderte på Ruters etterspørsel, og klasse 2 elbusser ble satt i drift sommeren 2020.
Fokus på trafikksikkerhet
Trafikksikkerhet vektlegges høyt, noe som har vært et dilemma på enkelte busskonfigurasjoner. Gjennom samarbeid og dialog i innkjøpsfasen, ønsker Ruter å påvirke markedet slik at både hensynet til elektrisk drivlinje og førersikkerhet ivaretas. Ruters krav gjør at man slipper å velge mellom trafikksikkerhet og klimautslipp.
Ruter har gjennomført en verdikjedeanalyse for batteri, dekk og karosseri, som viser at det er utfordringer og høy risiko forbundet med batterier. Ruter stiller menneskerettighetskrav i alle anbud, og Ruters leverandører må dokumentere at de tilfredsstiller kravene. Så må kravene justeres hvis det viser seg at de ikke er gode nok.
I en utviklingsfase er det mange typer lading på markedet. El-bussprosjektet vurderer nå om tiden er inne for en viss standardisering. Det vil være ressursbesparende og fleksibelt at ulike busstyper kan benytte samme ladeenheter. Samtidig bør man ikke standardisere før de gode tekniske løsningene er utviklet.
Inspirasjon til fremtidige busser
Fremtidens busser blir elektriske, men må utvikles. Ruter jobber nå med å utarbeide en inspirasjonsguide til fremtidige bussanskaffelser for å sikre at bussene blir utformet for å dekke ulike brukerbehov. I august i år ble det arrangert «Åpen dag» for interesseorganisasjoner og sentrale interessenter, som fikk mulighet til å gi innspill og forme fremtidens bussopplevelse.
Ruter har drevet et målrettet arbeid over flere år for å modne elbussmarkedet, og for å få elbusser raskere i drift, i hele Norge. Hele verdikjeden for elbuss har vært involvert, og Ruter ser fruktene av arbeidet med dagens 156 elbusser på veiene i Ruters område. De neste årene vil det bli faset inn et betydelig antall elbusser, og i 2028 skal alle busser være utslippsfrie. Grunnlaget er lagt for å lykkes med denne målsettingen gjennom Ruters elbussprosjekt.
Ruters elbussprosjekt vil derfor være en verdig vinner av Kollektivprisen 2020.
![KRS-20190629-038[1] KRS-20190629-038[1]](https://kollektivtrafikk.no/wp-content/uploads/2020/09/KRS-20190629-0381-1-500x300.jpg)
![IMG_2055 (1)[1] IMG_2055 (1)[1]](https://kollektivtrafikk.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_2055-11-500x300.jpg)
![Elbuss Nedre Romerike (26)[1] Elbuss Nedre Romerike (26)[1]](https://kollektivtrafikk.no/wp-content/uploads/2020/09/Elbuss-Nedre-Romerike-261-scaled-500x300.jpg)